SHOP NU, BETAAL LATER MET KLARNA

MERK ZONNEBRILLEN MET DE LAAGSTE PRIJSGARANTIE!

GRATIS VERZENDING & RETOURNERING

TIJDELIJK 20% EXTRA KORTING OP JE 2E ZONNEBRIL!

Dat de zon schadelijk kan zijn voor de huid is algemeen bekend. De meeste mensen beschermen zich hier dan ook goed voor, zonnebrand word goed gesmeerd en te lang in de zon zitten word afgeraden door dermatologen. Maar wat nog te weinig word aangeraden is om de ogen ook daadwerkelijk goed te beschermen. Het effect van de zon op de ogen word sterk onderschat door de meeste mensen. 

Schade aan de ogen

De gevaarlijkste stralingen voor de ogen van het zonlicht zijn voornamelijk UV-A en UV-B-licht. Beide schadelijk maar UV-B zal uiteindelijk leiden tot "staar" (dat wil zeggen het troebel worden van de lens en steeds minder scherp kunnen zien). Dit zul je natuurlijk niet meteen merken, maar zal net als bij huidkanker met opeenstapeling van schade toenemen. Bekijk ook eens dit artikel van het oogfonds over UV-straling en de ogen.

Hoe het kan dat UV-straling op den duur ernstige gevolgen heeft voor de ogen komt doordat de straling de buitenste laag van het oog (de hoornvlies) doordringt om vervolgens je lens te bereiken. Je lens zorgt zorgt ervoor dat jij scherp kunt zien, hoe ouder je word en hoe meer je ogen worden blootgesteld aan zonlicht hoe geliger de lens zal worden. Dat de lens geliger word komt doordat deze een laagje pigment aanmaakt als natuurlijk bescherming tegen zonlicht, net zoals de huid op den duur bruiner word om zich te beschermen tegen de krachten van de zon. Hoe geler de lens dus is hoe meer schade deze heeft opgelopen en hoe minder scherp je dus gaat kunnen zien.

Wanneer loop ik dan het meeste risico?

Het is natuurlijk raadzaam om je ogen het hele jaar door te beschermen tegen zonlicht, maar hoe meer UV-straling hoe groter de mogelijke schade kan zijn. Belangrijk is dus zodra de zon op zijn hoogst staat (en dus op zijn sterkst is) meestal tussen 12:00/15:00, je ogen goed te beschermen met een degelijke zonnebril en eventueel hoed of pet. Heb je plannen om het water, strand of om op wintersport te gaan? Let dan extra goed op! Water, zand en sneeuw weerkaatsen namelijk heel goed UV-licht en zorgen dus voor extra straling in de ogen.

Verminder de kans op UV-schade

In dit artikel heb je gelezen waarom het zo belangrijk is om je ogen te beschermen tegen de zon, zo voorkom je namelijk vroegtijdig slechte ogen. Maar hoe bescherm ik nou eigenlijk mijn ogen? En heb ik dan een dure zonnebril nodig? Je kunt je ogen heel simpel beschermen door een zonnebril te kopen met goede UV-filter. Wij verkopen zonnebrillen in drie verschillende categorieën, waarbij 3 de hoogste is en de beste bescherming biedt, en categorie 1 het minste beschermt. Deze vind je op onze site gemakkelijk door de gewenste bescherming in het filtermenu aan te klikken. Zonnebrillen hoeven absoluut niet duur te zijn om goede bescherming te bieden. Glazen van goedkopere brillen kunnen je namelijk net zo goed beschermen als dure zonnebrillen. Bij brilletjes.nl bieden wij zowel dure als goedkope zonnebrillen met uitstekende beschermingsfactor.

25 juli 2022